Обираємо духову шафу для кухні
Гарна духовка може стати для вас символом того, що в давнину називали «домашнім вогнищем» - джерелом радості, тепла та аромату смачної їжі. Тому до вибору духової шафи треба поставитися з усією відповідальністю, щоб із кухні доносилися лише апетитні запахи їжі, а не страшні прокляття кухаря.
Сучасні духовки мають безліч новітніх технологій та купу функцій, одне перерахування яких може увігнати в ступор. Але все не так вже й складно, якщо відкинути маркетинг і почати вибір з аналізу основних параметрів. Кількість наворотів при цьому грає другорядну роль.
Тип духовки: газ чи електрика
У нашій статті «Обираємо варильну поверхню» ми вже детально розглянули головне питання під час вибору: газ чи електрика? Багато брендів випускають обидва типи печей. У кожного з них є переваги та недоліки, але слід визнати: газові духові шафи з кожним днем стають дедалі архаїчнішими. Вони існують, їх продовжують виробляти, але, як у випадку з програвачами вінілових платівок, це нішевий продукт для вузького кола споживачів. Переважна більшість духових шаф, що нині випускаються — електричні. За кількістю функцій газові духовки поступаються електричним, але при цьому вони мають деякі переваги: довговічність, надійність і економічність (якщо тарифи на газ невисокі).
У газових духовках набагато менше електронних наворотів і, відповідно, менше вузлів, які можуть вийти з ладу. Хіба що пластикові ручки регулювання можуть поламатися. Отже, якщо ваша мета купити духовку на все життя, то газ — відмінний вибір. Відключення електрики вам теж не будуть страшні, але сірники завжди мають бути під рукою (автозапалювання газових духовок працює від мережі).
Помилково вважати газові духовки зовсім застарілими пристроями. Деякі з них дуже технологічні і мають повний набір функцій, необхідних для приготування смачної їжі. При виборі газової духовки слід звернути увагу на наявність вентилятора (конвекції). Він змушує гаряче повітря циркулювати всередині духовки та вирішує основну проблему газових духовок – наявність лише нижнього джерела тепла.
Що стосується економічності: найбюджетніші газові плити коштують трохи дорожче за своїх електричних побратимів. Але в деяких будинках рахунки за газ радують набагато більше, ніж рахунки за електрику, на цьому можна заощадити. Якщо ви плануєте купувати електричну духову шафу, то потрібно потурбуватися про окрему проводку, оскільки їхня потужність в середньому коливається від 2.5 до 4 кВт. Духовки також поділяють на класи енергетичної ефективності та більшість із них належать класам. A, A+ та A++. І це не просто маркетинг: духова шафа класу А+ дозволить заощаджувати електроенергію до 25%, а економія з духовкою класу A++ сягає 50%. Втім не завжди працює правило «чим вище клас, тим дорожче», є цілком недорогі моделі, як Gorenje BO74SYW.
Розмір і об'єм
Найпоширеніший об'єм духових шаф - 51-70 літрів. Цього цілком достатньо, щоб прогодувати не саму ненажерливу сім'ю. Найчастіше цей параметр особливо не впливає на зовнішні габарити духовок: майже всі вони вбудовуються в ніші 60х60 см. Але зустрічаються і моделі інших розмірів. Наприклад, компактна Electrolux CombiQuick Flex 800 VKL8E08WV. Висота у неї всього 45.5 см, при цьому є всі необхідні для приготування їжі функції.
Купуючи духовку стандартного розміру, ви можете бути впевнені в тому, що якщо через пару років ви вирішите замінити її на більш сучасну модель, змінювати меблі для цього не потрібно. У компактних духовок єдиного стандарту немає, вони займають менше місця.
Спосіб очищення духовки
Дивлячись на нову блискучу духовку, деякі замислюються про те, що при активному використанні вона швидко втратить свій ефектний вигляд і рано чи пізно її все ж таки доведеться мити. Є кілька технологій очищення, що дозволяють повернути пристрою первозданний блиск.
• Ручна. Дешево й сердито. Тобто мити духовку доведеться, як за старих добрих часів, вручну.
• Парова. Вона ж гідролізна. У жаровню на нижній полиці наливається вода і духовка переводиться в режим очищення. Вода нагрівається, випаровується, а жир розм'якшується. Після завершення процесу духовку протерти губкою. Добре засохлі залишки їжі такий спосіб очищення видалити не допоможе і доведеться попрацювати в класичному «ручному» режимі.
• Каталітична. Зустрічається, в основному, в моделях середнього цінового сегмента. Внутрішні поверхні духовок покриті емаллю з каталізатором, який розщеплює жири та інші залишки їжі безпосередньо в процесі приготування при температурі 140-200 градусів. Після охолодження духовки її треба просто протерти. Слабке місце цього способу: каталізатори ефективно діють лише кілька років, а потім знову доведеться мити духовку руками.
• Піролітична. Найпросунутіша опція. Це спеціальний режим, при якому духовка розігрівається до 500 градусів і всі органічні продукти просто згорають. Все, що вам потрібно буде зробити після цього - здути попіл та протерти поверхні вологою ганчіркою, паралельно підраховуючи вартість витраченої електроенергії.
Багато які духовки мають відразу кілька перерахованих вище способів очищення, які можна комбінувати між собою і, в результаті, домогтися максимальної чистоти.
Основні параметри, на які варто звернути увагу
• Керування. Усього зустрічаються три типи: механічне, комбіноване та сенсорне. У першому випадку всі параметри духовки задаються поворотом відповідних ручок. У більшості моделей їх дві-три: режим, температура, іноді таймер. Тип керування ніяк не впливає на функціональність. Наприклад, у моделі з механічним регулюванням Minola OE 61063 WH есть все необходимые настройки для приготовления разнообразных блюд: переключение режимов нагрева, гриль и функция размораживания. У девайсов с комбинированным управлением часть параметров задается поворотом ручек, а часть — нажатием соответствующих электронных или сенсорных клавиш. Как у Ventolux Barcelona 76L TCTL (BK) CAT: выбор источника тепла осуществляется поворотом механической ручки, а таймер устанавливается с помощью кнопок. Отдельная категория — модели с чисто сенсорным управлением. Духовки этого типа гораздо легче мыть, но при покупке стоит обратить внимание на чёткость работы сенсора. Пример духовки с качественным сенсором: Perfelli BOS 61190 BL.
• Таймер и часы. Здесь могут быть разные варианты: электронные часы, таймер, отсрочка старта, пауза, автоматическое отключение печи через заданное время и так далее.
• Направляющие. Они бывают трёх видов: рельефные, проволочные и телескопические. Последние — самый продвинутый вариант. Выдвигать и возвращать на место противень на телескопических направляющих просто и удобно.
• Режим СВЧ. Микроволновка и печь в одном устройстве. Это — тот случай, когда на кухне вместо двух девайсов можно установить только один.
• Вертел. Полезная штука для приготовления равномерно обжаренного со всех сторон куска мяса или птицы. Относительно недорогой вариант с вертелом и эффектным ретро-дизайном — Perfelli BOE 662 BL Retro.
• Термощуп. Его вставляют в продукт во время приготовления. Он позволяет вам отслеживать степень готовности блюда, регулировать температуру и сообщает о завершении процесса приготовления. Иногда термощуп идет в комплекте даже с относительно недорогими моделями, такими как Gunter & Hauer EOT 1167 IX. Следует помнить, что в характеристиках духовок производители иногда пишут только о возможности подключения этого прибора (точнее, о наличие соответствующего разъёма и программы), а сам термощуп в комплект не входит и его надо покупать отдельно.
• Защита от детей. Блокировка систем управления. Здесь все понятно: эта функция нужна для защиты от детских вездесущих ручек.
• Индикатор остаточного тепла. Световой сигнал, оповещающий о том, что панель духовки ещё слишком горяча и трогать её голыми руками нежелательно.
• Программы нагрева. Позволяют вам выбрать оптимальный режим для приготовления определенного блюда. Печь автоматически выставляет время, температуру и режим работы нагревательных элементов. В некоторых моделях количество программ доходит до 104, как например в Whirlpool W11I OM1 4MS2 H, но для повседневного использования вполне хватит 6-10. Пример золотой середины — шкаф с девятью программами Beko BIM 22301 X.
• Управление через смартфон. Моделей с такой опцией пока немного, как и людей, которые хотят ею воспользоваться, но как первых, так и вторых становится всё больше. Приложение, установленное на смартфоне, позволяет выбирать нужные рецепты и режимы, а также дистанционно контролировать все процессы, происходящие в вашей «умной» духовке. К примеру, поставить в неё размораживаться утром пиццу и через смартфон запустить процесс выпечки ровно за десять минут до того, как вы вечером вернетесь домой.
Дизайн
Стиль, в котором выполнена духовка — дело хозяйского вкуса. На рынке сейчас представлены модели разнообразных цветов и форм. Если хочется чего-то этакого, можно обратить внимание на «дизайнерские» образцы. Например, у Gorenje есть линейки, разработанных совместно с известными дизайнерами Каримом Рашидом (Karim Rashid) и Ора Ито (Ora Ïto). Не беда, если вы о них никогда не слышали, знающие люди оценят такой изыск. Да и выглядят такие духовки действительно круто, вот одна из моделей: Gorenje BO758ORAB.
Итого
Вполне функциональный и надежный духовой шкаф можно купить за сравнительно небольшую сумму денег. Название бренда и количество программ не играют особой роли. Главное — качество, внешний вид и удобство эксплуатации. Даже в самых простых моделях духовок малоизвестных производителей можно готовить замечательные блюда. Так что главное при выборе — грамотно расставить приоритеты и отталкиваться от ваших потребностей.